logo-dk

20 råd: Køkkendrømmens reality check

Quooker_køkkendrøm
  • DEL
  • Udskriv artikel

Få arkitekt og køkkenekspert Pernille Hjorths 20 bedste råd, inden du river vægge ned for at give plads til Carl Larsson-idyllen med dobbeltvaske, du ikke har plads til, armaturet, der ødelægger din dyre træbordplade, eller glemmer soklen under køkkenskabene.

1. Planlægningsfasen – hvem er I?

Før I overhovedet slår det første søm i væggen, så skal I finde ud af, hvem I er som familie. Hvad er jeres vaner og behov? Hvor tit laver I mad? Hvordan er jeres indkøbsvaner? Handler I dagligt, eller fylder I bilen én gang om ugen?

2. Hvad vil du betale?

Læg et budget.

Når du lægger dit budget, er det vigtigt, at du er realistisk. Her kan du læse mere om, hvordan du får styr på budgettet.

3. Søg hjælp

Køkkenet er et værksted med mange praktiske funktioner. Få professionel rådgivning af én med forstand på køkkener og madlavning, som ikke nødvendigvis skal sælge dig et køkken bagefter.

4. Køkkenet skal passe til huset

Tag udgangspunkt i husets alder og arkitektur, når du vælger stil.

5. Snedkerkøkken versus kædekøkken

Elementernes kvalitet er et spørgsmål om behov og prioritering. Du behøver ikke et dyrt snedkerkøkken, hvis du godt kan lide at skifte ud med jævne mellemrum eller skal flytte om fem år.

6. Spar ikke på bordpladen

Bordpladen skal kunne holde. Prioritér god kvalitet og vælg materiale ud fra, hvad din pengepung kan klare, og hvor meget vedligeholdelse du orker. Laminat er billigt og nemt at vedligeholde, mens træ og visse stentyper er dyrere og mere vedligeholdelseskrævende.

Denne artikel blev oprindelig bragt i Quooker Magasinet. 

7. Armatur

Vælg ud fra, hvor solidt det er, og hvor godt det tåler daglige fedtede fingre. Det skal også være nemt at betjene, og det skal være en et-grebs-blander.

Den kogende vandhane kan fås i mange afskygninger. Her kan du se, hvad forskellen på Quookers haner og beholdere er.

8. Træbordplade kræver vask med hul til armatur

Din træbordplade holder længere, hvis du vælger en vask med hul i selve vasken til armaturet, plus en drypbakke i metal.

9. Vask

Prioritér én stor vask frem for to små. Mange tror, det er smart med en skyllevask, men kun hvis der er plads til at vaske en bradepande i hovedvasken.

10. Dyrt at flytte afløb

Hvis det får hele planløsningen til at gå op, så er det okay at flytte afløbet, men man skal huske, at det er dyrt og på bekostning af noget andet.

Quooker Magasinet Få inspiration til dit køkken, samt guides til køkkenkøb og  til det daglige køkkenliv. Download magasinet her

11. Skabskorpus på mindst 16 mm

Hvis låger og skuffer skal kunne bruges i mange år, uden at skruer og hængsler bliver vrikket løse, kræver det, at skabskorpusset er lavet af spånplader af god kvalitet.

12. Bagbeklædning

Vælg skabe med en bagbeklædning på mindst 4-6 mm tykkelse, der er lakeret på begge sider og fastmonteret i en rille på skabet, så gryder og pander ikke trykker pladen løs.

13. Hvor sidder køkkenskuffens udtræksskinner?

Trækkes skuffer ud ved hjælp af f.eks. teleskopskinner, skal de være monteret under skufferne. Hvis skinnerne er monteret på siden af skuffen, kan de komme til at glide dårligt på grund af brødkrummer og andet snask.

14. Brede skuffer er et modefænomen

Brede skuffer kræver dyrt skuffeindmad, hvis ikke tingene skal ligge hulter til bulter. Kombinér brede og smalle moduler. Det giver større variationsmuligheder.

15. Tjek hængsler og beslag

De skal være stabile, og det er bedst med fire hængsler på højskabslåger.

16. Bordpladsen er det vigtigste

En indbygningsovn i bordhøjde stjæler 60 cm af bordpladsen, og den skal du have min. 3 meter af. Vælg en ovn til underbygning, hvis bordpladsen er sparsom.

17. Husk soklen

Vi skal have plads til fødderne, når vi laver mad.

18. Sørg for god arbejdsplads

Gennemgå alle arbejdsgangene. Der skal være fri arbejdsplads og gulvplads foran alle arbejdspladser og frasætningsplads på begge sider af dit komfur.

19. Quooker – skal/skal ikke?

De fleste såkaldte ”køkkennyheder” er forbigående trends, der aldrig bliver de køkkenrevolutioner, som de udråbes til at være. Sådan har jeg det ikke med Quookeren. Den er tidsbesparende og højner køkkenhygiejnen væsentligt.

Find ud af hvordan du får mest ud af en Quooker-hane.

20. Emhætten skal passe til rummet

Emhætten skal være så kraftig, at den kan tømme rummet 10 gange i timen. Er rummet f.eks. 4 x 5 m og med en rumhøjde på 2,5 m, skal motoren være (4 x 5 x 2,5) x 10 = 500 m3.

 

 

Anbefalede artikler

Køkken, Køkkenliv, Mad, Barn

Hjælp til hverdagen: 8 tips til ulvetimen

Køkkenliv, Mad

Skyd genvej i julen med Quooker

Køkkenliv, Rengøring

Drop pudsearbejdet: Dette mirakelmiddel gør ...

Få gratis inspiration, guides og how-to's med Køkkenakademiet

Få hjælp i dit daglige køkkenliv, og når du skal træffe dit køkkenvalg.