logo-dk

Fra køkkenø til halvø: “Det har uden tvivl været det største kompromis”

Virkelighedens drømmekøkken Camilla Suhr
  • DEL
  • Udskriv artikel

Da familien Suhr skulle modernisere 70’er-køkkenet, var drømmen at skabe et samlingssted, og derfor ville de have en køkkenø. Men det har ikke kunnet lade sig gøre. Alligevel er køkkenet blevet, som de havde håbet.

Christian nipper til sin saftevand, som han selv har blandet med Quooker-hanens udtræksslange, mens hans mor Camilla snitter gulerødder til aftenens måltid. Thomas sætter sig ved siden af sin søn, og sammen kigger de i Christians yndlingsbog om fodboldstjerner. Sådan ser mange sene eftermiddage ud i det åbne køkken hos familien Suhr i Dragør, og det var præcis dét, de håbede på, da de for to år siden købte vinkelhuset ved vandet.

”Vi boede i lejlighed og ville have et hus, og vi faldt så for stedet her, hvor man dog skulle se bort fra meget for at se skønheden i det,” indleder Thomas Suhr, der er 48 år og projektleder i Danske Bank.

Camilla Suhr, 43 år og arbejdsmiljøkonsulent i Novo Nordisk, nikker og fortæller om ‘cigarkassen’ fra 1977 med lyserøde gulve og det lukkede køkken med lavt køkkenbord og udtræksplade til husmoderens kaffepause.

Fleksibelt køkkenbudget

Et køkken langt fra familiens forestilling, som udover nogle klare ønsker til design og udseende, frem for alt skulle være åbent og centrum for samvær. Budget? Omkring 150-175.000 kroner.

”Med mulighed for lidt mere, hvis vi virkelig faldt for noget undervejs,” siger husets bankmand, som Camilla kalder sin mand.

Det er vigtigt at have styr på budgettet, når du planlægger nyt køkken. Her kan du finde ud af, hvordan du gør.

Virkelighedens drømmekøkken

Men først måtte de lave mad i bryggerset og spise ved havebordet.    

”Vi flyttede ind for to år siden og har renoveret, mens vi har boet her. Det betyder, at man tager renoveringen i etaper, og derfor var det først for et år siden, at vi gik i gang med køkkenet, som skete samtidig med stue og spisestue,” siger Camilla og mindes madlavningen i bryggerset.

Camilla og Thomas har gjort noget af arbejdet selv; som at rive en let væg ned ind til køkkenet, fjerne klinker og lærketræspaneler. Ellers har de overladt det meste til professionelle.

”Det har været en forholdsvis nem proces, hvor den største udfordring har været at få håndværkerne til at komme til tiden,” siger Thomas og slår ud med armene.

Læs også hvordan du indgår en god håndværkeraftale.

Han nævner også en lille tvist med køkkenfirmaet om leveringsdatoen. Ellers ikke noget.

Parrets ideer om køkkenet er de fælles om, og de kom tidligt i forløbet.

”Allerede da vi købte huset, begyndte vi at tale om, hvordan køkkenet skulle se ud. Vi researchede på nettet, hvor det mest handlede om, hvilken model vi bedst kunne lide, og da vi senere besøgte forskellige køkkenfirmaer, handlede det om hvilke fronter vi bedst kunne lide,” forklarer Thomas.

Quooker Magasinet Få inspiration til dit køkken, samt guides til køkkenkøb og  til det daglige køkkenliv. Download magasinet her

Fra hvid til sort

Fordi der har været lutter hvide køkkener i parrets tre tidligere boliger, vidste de også, at det denne gang skulle være sort.

”Og da vi så en sort model med indfræsede greb hos et af køkkenfirmaerne, vidste vi, at det skulle være dét. Også selvom det faktisk kun var køkkenfirma nummer to, vi besøgte,” siger Camilla.

Det blev til sortbejdset eg med træstruktur fra JKE Design – for træet måtte gerne anes i det sorte, syntes de begge – og en bordplade i grå-olieret ask samt sorte italienske fliser på gulvet.

Virkelighedens drømmekøkken

”Det er ikke, fordi vi går voldsomt op i design, men indtrykket skulle være pænt, eftersom vi havde en drøm om et åbent køkken,” siger Camilla.

På hårde hvidevare-siden er der blandt andet to højovne, den ene kombineret med en mikroovn, en emhætte, der ligner en fladskærm og en Quooker.  

Quooker skal/skal ikke?

”Den tænkte vi faktisk længe over. For helt ærligt – er den virkelig så smart?”

Thomas ryster på hovedet, men smiler, og Camilla siger, at de jo havde en elkedel. Men på skeptikernes respektive arbejdspladser mødte de begejstrede fans og blev overbevist.

”En kollega, som lige havde fået nyt køkken dengang, sagde til mig, at okay 13.000 kroner for en vandhane lyder af meget, men tro mig, man finder hurtigt ud af, hvor sindssygt smart den er,” lyder det fra Thomas.

Quooker-hanen kan bruges til mangt og meget. Find ud af hvordan du får mest ud af den kogende vandhane fra Quooker.

Og eftersom parret før havde haft en udtræksslange i et tidligere køkken, valgte de Quookers nyeste model, Flex, som er med udtræksslange.

”Udtræksslangen gør især rengøringen nem, og selve Quooker-hanen bruger vi hver dag til alt fra en hurtig kop te til kogning af grøntsager. Og når vi har gæster, behøver vi ikke time alting så minutiøst som tidligere, da den kogende vandhane kombineret med de to højovne og lynhurtige induktionskogeplader gør det super overskueligt at tilberede flere retter samtidigt,” forklarer Camilla.  

Fra køkkenø til halvø

Inden alt dét kom på plads, var der en længere fase, hvor der blev talt rigtig meget med køkkenfirmaet om placering af elementerne i det åbne køkken, og ikke mindst om parrets ønske om en køkkenø.

”Det var rigtig godt at have professionelle til at stille de spørgsmål, vi ikke selv havde tænkt over. For eksempel at der skulle være et miks af to og tre skuffer, så det visuelt så harmonisk ud. De foreslog os også at blænde en dør ud til entreen, så vi fik mere plads i køkkenet, og så fik de talt os fra at have en køkkenø, fordi der simpelthen ikke ville være plads nok rundt om den,” siger Thomas.

Virkelighedens drømmekøkken

Det blev til en halvø. Det vil sige en køkkenø, der i virkeligheden hænger fast med resten af køkkenet.

”Det har uden tvivl været det største kompromis, men i dag er jeg utrolig glad for, at vi ikke kun har 80 centimeter at bevæge os rundt på, og så fungerer halvøen jo på præcis samme måde, og det er jeg ret overrasket over,” siger Camilla.

Måske drømmer du også om en køkkenø. Her er alt, hvad du skal vide om den populære løsning.

Flere kompromiser

Parret valgte ikke at flytte vandindtag ved vasken og luftudsugning ved emhætten, så de er placeret samme sted som før. Det betød så til gengæld, at parrets forslag om en emhætte ved højovnene ikke kunne lade sig gøre.

”Duften af frikadeller i hele stuen er bare ikke altid sagen, så vi talte en del om muligheden for at placere en emhætte lige ved højovnene. Men ingen af de køkkenfirmaer, vi spurgte, kunne efterkomme dét ønske. Så ville det være blevet en almindelig ovn under emhætten, og dét ønskede vi ikke. På den måde har vi ladet os styre af installationernes oprindelige placering,” lyder det fra Thomas.

Fryseren blev der ikke plads til på grund af en dør – fryseren står derfor i bryggerset, som er lige ved siden. Til gengæld fik de et meget anvendeligt kolonialskab.

”Jeg ved godt, at det lyder helt åndssvagt, men jeg er så vild med det kolonialskab. Det er placeret der, hvor der før var et lille skab og et klapbord. Kolonialskabet er bare sådan en ting, der fungerer virkelig godt i hverdagen, fordi det er højt og smalt med udtræksskuffer, man nemt kan komme til.”

Virkelighedens drømmekøkken

Det realistiske drømmekøkken

Alt i køkkenet er faktisk skuffer. Der er kun et enkelt traditionelt skab i et ’dødt’ hjørne ved halvøen, som parret selv foreslog køkkenfirmaet.

”Det kan godt være, at mit drømmekøkken ville have kostet flere millioner kroner og være proppet med Philippe Starck-design med specialimporteret granit hugget af en jomfru i Italien, men køkkenet er blevet, som vi drømte ud fra de rammer og muligheder, vi havde,” siger Thomas til det oplagte spørgsmål om alle kompromiserne, valg og fravalg så betød, at køkkenet blev, som de havde håbet?

Camilla nikker overbevisende.

Familien Suhrs køkken har kostet 200.000 kroner og tog omkring 6-7 uger at færdiggøre i en samtidig renovering af stue og spisestue.

Drømmekøkkenets tre største kompromisser

  • Forestillingen om en køkkenø blev ikke indfriet på grund af for lidt plads. I stedet blev det en halvø.

  • Fryseren er placeret i bryggerset grundet pladsmangel.

  • Valgte at lade sig styre af installationernes oprindelige placering, som umuliggjorde kombination af emhætte nær ved højovnene.

Det er vi blevet gladest for

  • “Halvøen. Argumenterne imod en køkkenø var gode, så vi lod os overtale til en halvø, og det er vi glade for.

  • Quooker-hanen. Vi havde en vis skepsis, men er blevet glædeligt overrasket over, hvor meget den letter hverdagen.

  • To højovne kombineret med en mikroovn er en luksus, vi nyder, og så er det altså rigtig rart ikke at skulle bukke sig ned efter maden og brænde fingrene.”

Camilla Suhr, 43 år

Anbefalede artikler

Køkkeninspiration, Drømmekøkken

Efter tre køkkenkøb på seks år: Ditte og Kasper ...

Køkkeninspiration, Drømmekøkken

Et drømmekøkken med plads til hele familien: ...

Køkkeninspiration, Drømmekøkken

Et hul i jorden blev til et køkken: Liv og ...

Få gratis inspiration, guides og how-to's med Køkkenakademiet

Få hjælp i dit daglige køkkenliv, og når du skal træffe dit køkkenvalg.