Tag barnet med i køkkenet: Hvad kan det lave i hvilken alder?

Børn i køkkenet
  • DEL
  • Udskriv artikel

Dit barn kan sagtens deltage i madlavningen fra en tidlig alder. Læs guiden her, som fortæller, hvad dit barn kan i hvilken alder.

Inkludér dit barn i køkkenet, og lær det om madlavning. Med hjælp fra Samvirke og Vores Børn giver vi dig tips og idéer til, hvad dit barn kan hjælpe dig med i køkkenet.

0-1 år

Selv i en meget tidlig alder kan barnet tage del i madlavningen. Når dit barn er stort nok til at sidde i en høj stol, kan det iagttage dig, når du laver mad. Lad barnet smage på maden, og tal om maden undervejs. Du kan også give dit barn en grydeske og en skål med for eksempel havregryn, så barnet føler sig som en del af madlavningen. Forbered dig på, at det nok er nødvendigt at støvsuge bagefter.

1-2 år

Så snart barnet kan stå, kan det få sin egen køkkenskuffe med ufarlige køkkenredskaber. Hvis dit barn har et legekøkken, så placér det tæt på køkkenet, så barnet kan lave mad i sit eget køkken, imens du laver mad. I alderen 1-2 år kan dit barn også stå på en skammel og skylle frugt og grønt ved vasken. Giv for eksempel barnet en agurk og vis, hvordan man gør.

Med små børn i huset skal tingene ofte gå tjept. Læs derfor også vores artikel med 5 fif til lettere forældreliv.

2-3 år

Når barnet er mellem 2-3 år, begynder det faktisk at kunne være med til madlavningen. Det skriver Vores Børn. Dit barn kan skylle grøntsager, bælge ærter, ælte dej og mose for eksempel bananer og kogte kartofler med en gaffel. I denne alder kan barnet også begynde at skære med en børnekniv. Lad dit barn skære bløde madvarer som bananer og kiwi.

3-4 år

I 3-4 års alderen kan dit barn blandt andet pille æg og dele dem med en æggedeler, det kan piske æg til æggekage, forme bøffer og krydre dem. Når I bager, kan barnet smuldre gær, forme bollerne og pensle dem.

5-6 år

Ifølge Vores Børn begynder dit barn i 5-6 års alderen at få en mere fremtrædende mening om smag. Du kan derfor sagtens spørge barnet, hvad han eller hun synes smager godt. Giv barnet indflydelse på, hvordan maden skal smage, og hvad den skal indeholde.

Du kan også inkludere barnet i køkkenet ved at lære det om måleenhederne eller vise det, at oprydning og borddækning også er en del af madlavningen. Dit barn kan nu også klare køkkenopgaver som at åbne konservesdåser, slå æg ud, panere fisk og skrælle gulerødder.

Quooker Magasinet Få inspiration til dit køkken, samt guides til køkkenkøb og  til det daglige køkkenliv. Download magasinet her

7-8 år

Som barnet bliver ældre, kan det håndtere betydeligt flere opgaver i køkkenet. Omkring 7-8 år kan dit barn således blande kolde dressinger, presse citrusfrugter, rive grøntsager på rivejernet og skære rå grøntsager. Barnet kan også rulle dej ud med kagerullen eller stege pandekagerne.

9-10 år

I 9-10 års alderen kan dit barn ifølge Samvirke klare opgaver som at filetere fisk, røre fars og dele æg i hvider og blommer, når I laver mad sammen. Du kan også betro barnet med at hælde kogende vand fra en kasserolle.

11 år+

Fra 11 år og opefter kan dit barn klare så godt som alt i køkkenet. Barnet kan nu følge en opskrift og lave en hel ret fra start til slut. Dit barn kan håndtere de mere farlige elementer i køkkenet og for eksempel tage en varm plade ud af ovnen eller blende med stavblenderen. Du kan også bede barnet om at lave fars, forme frikadeller og stege dem til dagens aftensmad. Så er aftensmaden serveret.

Køkkenet er et af de farligste rum i huset. Husk derfor at børnesikre dit køkken — det kan du hjælp til her.

Anbefalede artikler

Køkkenliv, Mad

Skyd genvej i julen med Quooker

Køkkenliv, Rengøring

Drop pudsearbejdet: Dette mirakelmiddel gør ...

Køkkenliv, Børn

Kan dit køkken klare pilfingertesten? Sådan ...

Få gratis inspiration, guides og how-to's med Køkkenakademiet

Få hjælp i dit daglige køkkenliv, og når du skal træffe dit køkkenvalg.